Отчетът за дейността на служебното правителство през изминалия един месец от встъпването

...
Отчетът за дейността на служебното правителство през изминалия един месец от встъпването
Коментари Харесай

Нещо повече от хаос – един системен безпорядък и липса на правила

Отчетът за активността на служебното правителство през миналия един месец от встъпването му в служба едва ли изненадва някого, колкото и стряскащи да са изнесените обстоятелства. Подобно на случая със глобите по закона " Магнитски ", когато се изредиха едни имена, за които от дълго време в България се приказва, че са на върха на корупционна пирамида.

И все пак думите на служебния министър председател звучат смущаващо.

" Колкото повече работим и се заравяме в съответните браншове, намираме освен това от безпорядък – систематичен хаос и липса на правила ", заяви Стефан Янев по време на брифинга в Министерски съвет. 

" Корупция, маскирана в законосъобразна форма " – такава е картината в страната съгласно него.

" Метафора на това, което заварихме са затревените, източени язовири ", сподели Янев. Премиерът насърчи гражданските начинания и митинги, изтъквайки, че демонстрациите на българите на площадите са посочили зрялост на демократичния развой и блян за смяна, която ще даде опция на българите да усетят, че са водещи във връзка с политическия развой и че те дефинират дневния ред на партиите.

" Силата на жителите е, че те дефинират дневния ред, колкото по-бързо го разберем, толкоз по-добре. Служебното държавно управление показва кураж да оцени това, което намира и да показа реалистичната картина ", съобщи Янев и акцентира, че принципите, от които се води държавното управление, са

бистрота и отчетност, а всеки от министрите дава отговор за дейностите си.

За главната задача на служебния кабинет – подготовката на изборите на 11 юли, той сподели, че дейностите са на прав път и проблеми не се чакат. В рамките на законовия период ще има доставка на още 1500 машини за гарантиране на спокойното протичане на вота.

" Имаме ангажимент и да покажем нов жанр на ръководство, който да помогне на хората да преодолеят чувството за безвластие и безотговорност, поставяме основите на подобен вид политическо държание, който да бъде удължен от партиите, които ще влязат в идващия парламент ", сподели още Янев.

По думите му посланието към всички е да гласоподават и да изразят своя избор на изборите.

Вицепремиерът Гълъб Донев заяви, че заетостта в страната ни нараства, което е добър индикатор за стопанската система Безработицата продължава да понижава, като към днешна дата е с над 37% по-ниска на годишна база или около 5.4%. Вицепремиерът добави, че това е добър знак, че българската стопанска система гладко се възвръща и излиза от застоя, в който е била сложена.

Вицепремиерът Атанас Пеканов подсигурява, че парите за България по Плана за възобновяване не са застрашени, а 13% от тях ще дойдат още в границите на тази година. Той уточни, че се работи интензивно проектът да бъде усъвършенстван.

" При встъпването намерихме отворени въпроси, получихме нови планове, множеството от които доста хубави ", сподели още той. В момента се работи по оценката на тези планове, които би трябвало да дават отговор на строги критерии. 

" Да има повече надзор по какъв начин тези средства ще бъдат изразходвани, да получим помощ да измерваме резултатите и да подсигуряваме, че тези запаси ще отидат в цялата страна, а освен в огромните градове ",  по този начин Пеканов вижда подобренията в проекта. 
 
Ще успее ли служебният кабинет да внесе Плана за възобновяване?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР